Awards

GUARDIAN

Producător: Monsanto, SUA
Substanţa activă: Acetoclor 820 + 860 g/l + Antidot
Grupa de toxicitate: a IV-a
Mod de prezentare: 1 L

GUARDIAN este un erbicid preemergent din generaţia nouă de compuşi acetanilide, cu acţiune în sol. Buruienile tinere în cursul germinaţiei, absorb produsul din sol prin radicele, hipocotil şi coleoptil. Translocându-se în zonele de creştere, inhibă procesul de germinare al seminţelor, prin blocarea sintezei proteinelor, distrugând buruienile înainte de a produce pagube culturilor.
GUARDIAN controlează în mod eficace gramineele anuale: Echinochloa crus-galli, Setaria spp, Digitaria spp şi reprimă Sorghum halepense (din sămanţă).Combate în egală măsură şi unele cotiledonate: Amaranthus, Solanum, Chenopodium, Portulaca şi reprimă Cirsium, Convulvulus, Datura (din sămanţă).
GUARDIAN nu are efect asupra buruienilor răsărite. Acestea trebuie distruse prin cultivarea solului înainte de semănat sau se asteaptă germinarea completă a buruienilor anuale şi perene, după care se recomandă erbicidarea cu Roundup 1-1,5 l/ha, semănat după 3-5 zile şi aplicat apoi Guardian.
GUARDIAN îşi extinde activitatea pe o perioadă de 10-12 săptămani de la aplicare, neexistând probleme de remanenţă pentru cultura imediat următoare. Funcţie de conţinutul solului în argilă şi humus, GUARDIAN poate fi aplicat înainte şi după semănat.
Mod de aplicare: Primăvara cu precipitaţii, sol umed: 1. Semănat; 2. Aplicat Guardian
Primăvara secetoasă, sol uscat: 1. Aplicaţi Guardian; 2. Mobilizare uşoară a solului (combinator);  3. Semănat. Încorporarea trebuie efectuată cu un combinator uşor la o adâncime de lucru de 8-10 cm, erbicidul fiind încorporat la o adâncime de 3-5 cm. Nu se foloseşte grapa cu discuri. La aplicare folosiţi apa curată, 200-300 l/ha.
GUARDIAN este compatibil cu erbicidul Roundup şi produse pe bază de atrazin, trifluralin, linuron. 
Doza recomandată este în funcţie de conţinutul solului în humus:

Humus

<2%

2-3%

>3%

L/ha

1,75

2,0

2,5

Se recomandă corelarea atentă a dozei la cultura de soia pe solurile cu humus sub 2%.
Pentru porumb, adăugând 0,5-max. 1 kg Atrazin s.a., doza iniţială de GUARDIAN poate fi redusă cu 0,5-0,75 l.

Cultura

Momentul aplicării

Doza l/ha

Porumb

Preemergent/ppi

1,75 – 2,5

Floarea soarelui

Preemergent/ppi

1,75 – 2,5

Soia

Preemergent/ppi

1,75 – 2,5

Ricin

Preemergent/ppi 3 cm

1,7-2,5

 

(c) SC REDOXIM SRL 2006